NYESTE
Født:
1947, Norge

Gunnar Staalesen

Født i Bergen, Norge.

“Dødelig madonna” er skrevet sammen med Fredrik Skagen. “Bergensmysterier” er skrevet sammen med W. Dahl og E.T. Gjelsvik.

 

Bibliografi

1969  Uskyldstider*

1971  Fortellingen om Barbara*

1975  Rygg i rand, to i spann*

1976  Mannen som hatet julenisser*

1977  Manden med de to ansigter

1978  Den femte passasjeren*

1978  Det er ikke mitt bord (skuespil) *

1979  Din til døden

1980  Tornerose sov i hundrede år

1981  Kvinden i køleskabet

1983  I mørke er alle ulve grå

1985  Hekseringen (noveller) *

1986  Knut Gribb tar Bergenstoget*

1986  Vaskerelvens Rose (skuespil) *

1988  Sorte får

1989  Faldne engle

1990  Fredag den trettende, eller Poseidons hevn (skuespil) *

1990  Vikingeskattens hemmelighed (ungdomsbog)

1991  Bitre blomster

1992  Arven (skuespil) *

1992  Vikingeskattens forbandelse (ungdomsbog)

1993  Død mand sladrer ikke

1993  Dødelig madonna*

1994  Sivert skuteløs (skuespil) *

1994  Vikingeskattens vogtere (ungdomsbog)

1995  Bergensmysterier*

1995  Skriften på væggen

1996  De døde har det godt (noveller) *

1997  1900 morgenrøde

1998  1950 High Noon

2000  1999 aftensang

2002  Som i et spejl

2003  Duen fra Bergen (let at læse) *

2004  Ansigt til ansigt

2005  1900. Christian Molands hemmelige liv (skuespil) *

2006  Forfulgt af død

2007  Begrav meg i Bergen, eller Vaskerelvens Rose vender tilbake (skuespil) *

2009  Kolde hjerter

2010  Vi skal høste vinden

2012  Der hvor roser aldrig dør

2014  Ingen er så tryg i fare

2016  Storesøster

2019  Udenfor er hundene

 

Udenfor er hundene af Gunnar Staalesen

af Christian Møgeltoftd. 15. april 2019
Johannes’ Åbenbaring 22,15: Udenfor er hundene. “De var hunde. Hunde, horkarle og løgnere. De fortjente den skæbne, de fik…” Med den begrundelse mister tre mænd livet. Mænd, som ganske rigtigt ikke er guds bedste børn. Men kan dét faktum undskylde selvtægt? “Udenfor er hundene” er Gunnar Staalesen classic. Hans efterhånden aldrende, stadigt skarpsindige og stædige, […]

Manden med de to ansigter af Gunnar Staalesen

af Jens Markvardsend. 30. september 2017
Nogen gange skal man ikke gå tilbage i et forfatterskab for at læse en serie fra starten af. I dette tilfælde er det starten på Staalesens serie om detektiven Varg Veum, der udkom i 1977, skrevet for mere end 40 år siden, en alder der får klichéerne i historien til at stå frem som selvlysende […]

Storesøster af Gunnar Staalesen

af Christian Møgeltoftd. 11. september 2017
“Regn og restskat hører til de sikreste efterårstegn i Bergen.” Så er kammertonen slået an. Gunnar Staalesen inviterer os for 18. gang hjem til sin sjaskvåde norske kyststad og endnu et Varg Veum-mysterium. Tænk engang: Den knudrede privatdetektiv er med årene blevet så berømt, at der er rejst en statue af ham i Bergen. Historien […]

Ingen er så tryg i fare af Gunnar Staalesen

af Christian Møgeltoftd. 13. april 2015
Så stor er Gunnar Staalesen i Norge, at der på havnen i hjembyen Bergen er rejst en statue af hans faste (anti)helt, Varg Veum. Og fuldt fortjent. For Staalesen påbegyndte sin fremragende serie i midten af 70’erne og er altså blandt pionererne i den nordiske krimibølge. Det mest utrolige er næsten, at han i Veum-bog […]

Der hvor roser aldrig dør af Gunnar Staalesen

af Christian Møgeltoftd. 8. juli 2013
Varg Veum har sin egen statue på Strandkaien i Bergen! Det siger vist noget om, hvilken status Gunnar Staalesens misantropiske detektiv har i krimiglade Norge. Hvor landsmanden Jo Nesbø og hans fordrukne helt, Harry Hole, har opnået ikonisk popularitet i Danmark, er nordmændene mindst lige så glade for Staalesen og hans mere stilfærdige hovedperson, der […]

Vi skal høste vinden af Gunnar Staalesen

af Marit Haugaardd. 28. november 2010
Der er noget meditativt over vindmøller, de står derude i horisonten og bevæger sig elegant rundt og ligner balletdansere – jeg kan se dem fra mit vindue. Men vil jeg have dem i baghaven? Der er i al fald delte meninger om en planlagt vindmøllepark på Brennøy uden for Bergen. De fundamentalistiske kristne på øen […]