NYESTE
Født:
1819, England

George Eliot

Mary Anne Evans blev født på South Farm, Arbury, England. Døde i London 1880.

Opdraget meget religiøst, og senere hen blev hun mere radikal og ateistisk. Hun studerede ikke, men erhvervede sine kundskaber gennem selvstændig læsning. Hun oversatte tyske, radikale værker, og fra 1854 levede hun sammen med filosoffen G.H. Lewes, da de ikke kunne blive gift (han var skilt, hvilket kirken ikke kunne acceptere). Hendes debut blev udgivet i 1857, og typisk skildrede hun hverdagens realisme. En af hendes bedst kendte er i dag “Middlemarch”, som blev udgivet i 1872.

Kilde: Verdenslitteraturen – Hvem-skrev-hvad af Politikens Litteratur Håndbøger

Læs mere her.

Bibliografi

1857  Scenes of Clerical Life (fortællinger) 

1859  Adam Bede

1859  Et løftet Slør (fortælling) 

1860  Dorlcote Mølle

1861  Herr Gilfil’s Kjærlighedshistorie (dansk udvalg) 

1861  Silas Marner – væveren i Raveloe

1863  Romola

1864  Brother Jacob

1866  Felix Holt, The Radical *

1868  The Spanish Gypsy (digt) *

1872  Middlemarch

1876  Daniel Deronda*

1879  Et løftet Slør & Broder Jacob – To Fortællinger (dansk udgave) 

1887  Amos Bartons sörgelige Skæbne – Fortælling (dansk udvalg) 

 

*) Ikke udgivet på dansk

 

Middlemarch af George Eliot

af Line Holm Andersend. 18. januar 2014
I 1830ernes England er den lille by Middlemarch hjem for en række personligheder, alle med hver deres historie at fortælle. Dorothea vil uendeligt gerne ophøje sit liv, og værdige det en sag der giver det værdi. Det finder hun i ægteskabet med den ældre videnskabsmand Casaubon. Ved at hjælpe ham til storhed vil hun have […]

Middlemarch af George Eliot

af cascd. 16. oktober 2009
Allerførst vil jeg indrømme, at jeg havde bogen stående i et par år, inden jeg tog mig sammen til at gå i gang med den. Troede at den var tung. Dernæst må jeg sige, at havde jeg vidst hvor let den er at læse, så havde jeg læst den for længst! ”Middlemarch: A Study of […]

Silas Marner – væveren i Raveloe af George Eliot

af Christina Andersend. 3. juni 2007
Man ved, at det er for længe siden, man har læst en bog fra et andet århundrede, når man bliver oprigtigt forbløffet over en fortæller, som konstant stopper fortællingen for lige at forklare, uddybe eller bare i al venskabelighed belære læseren. I “Silas Marner – Væveren i Raveloe” gøres det i en sådan grad, at […]