NYESTE
Født:
1883, Tjekkiet

Franz Kafka

Tysksproget forfatter. Født og opvokset i en jødisk familie og var en del af det tysk-jødiske kulturmiljø i Prag.

Uddannet dr.jur. og arbejdede i et forsikringsselskab indtil han pga tuberkulose blev pensioneret.

Død 1924.

Læs mere her.

Bibliografi

1915  Forvandlingen (fortælling) 

1916  Dommen (fortælling) 

1925  Processen (fortælling) 

1926  Slottet

1927  Amerika

1967  Dommen og andre fortælinger (fortællinger) 

2008  Fortællinger og Efterladte Fortællinger (fortællinger)

 

Dommen og andre fortællinger af Franz Kafka

af Hans Christian Davidsend. 26. januar 2013
Bogen består af syv hovedfortællinger – flere af dem sammensat af endnu mindre fortællinger. Franz Kafkas faderkompleks går igen i flere af fortællingerne, selv om man kan sætte spørgsmålstegn ved denne psykologiske tolkning flere steder. Det vil føre for vidt at referere og analysere alle fortællingerne her. Jeg vil derfor zoome ind på novellerne ’Forvandlingen’ […]

Processen af Franz Kafka

af Hans Christian Davidsend. 25. januar 2013
Bankprokuristen Josef K. – romanens hovedperson – bliver arresteret på sin 30 års fødselsdag. Han ved ikke, hvad han har gjort sig skyldig i, og han får det heller ikke at vide. Han har fortsat lov til at bevæge sig frit og gå på arbejde. Forgæves forsøger han at finde ud af, hvad han er […]

Processen af Franz Kafka

af Lise Dilling-Hansend. 17. august 2011
Forestil dig at vågne op på et pensionat og få at vide, at det ikke kan lade sig gøre at få serveret morgenkaffen. Det i sig selv kunne jo være skræmmende nok, men tænk så, hvis grunden er, at du er blevet arresteret uden at have gjort noget ulovligt. Netop det oplever den unge Josef […]

Slottet af Franz Kafka

af jcgd. 12. juni 2009
En tjekkisk Tornerose-historie, hvor redningsmanden farer vild.. Han er tilsyneladende blevet tilkaldt i sin egenskab af landmåler, men allerede på ankomstaftenen viser det sig, at ingen venter ham, ved hvor han skal bo, eller hvad han skal lave. I forsøget på at finde ud af det føres læseren ind i en mareridtsagtig vandring gennem en […]

Fortællinger og Efterladte Fortællinger af Franz Kafka

af jcgd. 5. december 2008
Det er ganske svært at anmelde den nyudgivne samling af Kafkas totale produktion, for der er tale om en broget skare af fortællinger, hvoraf talrige aldrig blev færdiggjort. Men ét står klart; for Kafka fans er der tale om en mundvandsfrembringende lækkerbisken. For den nye udgave er udgivet som den rene vare. Bind 1, ”Fortællinger”, […]