NYESTE
Født:
1821, Rusland

Fjodor Dostojevskij

Fjodor Mikhajlovitj Dostojevskij blev født i Moskva og døde i St. Petersburg, Rusland, 1881.

Uddannet militæringeniør, men skrev allerede som 21-årig hans første roman, Arme Mennesker. Dømt til døden i 1849 for deltagelse i politisk sammensværgelse, men blev benådet på skafottet, og skulle i stedet gennemføre straffearbejde. Bogen “Optegnelser fra det døde hus” blev skrevet under hans fængselstid. Grundlagde tidsskriftet “Vremja” (tiden) med sin bror i 1860. Penge var et problem for ham og for at undgå gældsfængsel, rejste han rundt udenlands i 4 år med sin kone. Det var også her han forfattede sit store værk “Idioten”, som han skrev under ophold i Geneve og Firenze.

Hans vigtigste værk (ifølge mange) er Brødrene Karamazov, hvilket han skrev året før hans død. Hans værker er ofte af psykologisk karakter og han arbejder ofte med menneskets lidelse. Flere af romanerne er udgivet i Danmark under forskellige titler. Fattige Folk = Arme Mennesker / De Undertrykte og Forurettede = De ydmygede og sårede / Idioten = Fyrst Myschkin / Den evige ægtemand = En Hanrej / De Besatte = Onde ånder = Nihilister / Forbrydelse og Straf = Rodion Raskolnikov o.a.

Kilde: Verdenslitteraturen – Hvem-skrev-hvad af Politikens Litteratur Håndbøger

Læs mere på forfatterweb.

Bibliografi

1845  En roman i 9 breve

1846  Arme mennesker

1846  Dobbeltgængeren

1846  Hr. Prokhartjin (novelle) 

1847  Den unge værtinde (novelle) 

1848  En andens kone (novelle) 

1848  Et svagt hjerte (novelle) 

1848  Hvide Nætter (samlet udg.) 

1848  Juletræ og bryllup (novelle) 

1848  Polsunkov (novelle) 

1848  Ægtemanden under sengen (novelle) 

1849  Den lille helt (novelle) 

1849  En lille helt (novelle) 

1849  Netotsjkas barndom

1859  Menneskene på godset Stepántjikovo

1859  Onkels drøm (novelle) 

1860  En andens kone & Ægtemanden under sengen (noveller) 

1860  Minder fra dødens hus

1861  De ydmygede og sårede

1862  En fatal historie (novelle) 

1864  Kældermennesket

1865  Krokodillen (novelle) 

1866  Forbrydelse og Straf

1866  Spilleren

1868  Den evige ægtemand

1868  Idioten

1872  De Besatte

1875  En grønskolling

1877  Et latterligt menneskes drøm (novelle) 

1880  Brødrene Karamazov

 

Den evige ægtemand af Fjodor Dostojevskij

af Christian Møgeltoftd. 9. august 2017
Dostojevskij. En af historiens største forfattere, efter manges udsagn den største. I årevis har den herostratisk berømte russer været en hvid plet på mit litterære landkort, alene navnet har skræmt mig. Som at stå for foden af en stejl, himmelstræbende trappe med kolossale trin beregnet for titaner – vel vidende, at mine korte ben ikke […]

Dobbeltgængeren af Fjodor Dostojevskij

af Hans Christian Davidsend. 13. februar 2013
Goljádkin er et paranoidt nervemenneske, hvis identitet er ved at blive opløst indefra. En lille, komisk mand, hvis jeg langsomt opløses og fortrænges af sin dobbeltgænger. Så angst er han ved at være den, han er. Et forsmået menneske, både når det gælder hans embede, hans forhold til kvinder og hans ubetydelige position i samfundet. […]

Idioten af Fjodor Dostojevskij

af Hans Christian Davidsend. 5. december 2012
I den kristne verden står Jesus som et ideal. Hvis du får en lussing af en skiderik, så vend den anden kind til. De gode vil gerne være så meget Jesus som muligt. Men det er netop umuligt i denne verden. Vi risikerer at blive snydt så vandet driver. Forrådt af en Judas eller korsfæstet af […]

Brødrene Karamazov af Fjodor Dostojevskij

af Hans Christian Davidsend. 4. december 2012
Hvilke kræfter er det, der styrer os, er vi alene, er der en gud, og hvis Gud er død, er alt så tilladt? Det spørgsmål melder sig ubønhørligt, da morderen I Brødrene Karamazov begrunder sit drab over for den nihilistiske Ivan: »Alt er tilladt. Det lærte De mig dengang, De sagde, at når der ikke var nogen […]

Forbrydelse og straf af Fjodor Dostojevskij

af Hans Christian Davidsend. 4. december 2012
Studenten Rodon Raskolnikov knalder en økse i skallen på en gammel kvindelig pantelåner og stjæler hendes guld. Det er han i sin gode ret til, mener han. Mennesket er gud, når Gud er død. Sin egen lovgiver så at sige. Scenen er Sankt Petersborg i 1860erne. Raskolnikov er ludfattig og skal bruge den modbydelige pantelånerskes […]

Kældermennesket af Fjodor Dostojevskij

af Lise Dilling-Hansend. 14. september 2012
Med ‘Kældermennesket’ eller ‘Optegnelser fra et kælderdyb’, som min udgave er oversat til, tager Dostojevskij endnu engang læseren med ned i menneskets mest skumle dyb. Ligesom Hermann Hesses geniale ‘Steppeulven’ omhandler denne bog en mand, der har svært ved at indfinde sig i samfundet og dettes uskrevne, sociale regler, og som derfor har isoleret sig. […]