NYESTE
Født:
1899, USA

Ernest Hemingway

Ernest Miller Hemingway blev født i 1899 i Oak Park i Chicago, USA og døde for egen hånd i Ketchum, Idaho.

Da han voksede op, tilbragte han sammen med sin familie mange somre ved Wallon Lake i Michigan og dette landskab samt stammerne i området kunne ses i hans første bog “Three Stories and Ten Poems”, som udkom i 1923 i Paris. Han var i lære som journalist i Kansas og arbejdede som frivillig for Røde Kors under 1.verdenskrig på den italiensk-østrigske front. Han blev alvorligt såret som 18-årig og han tog derefter til Milano for at blive genoptrænet. I Milano blev han ulykkelig forelsket og dette kan ses i romanen “A Farewell to Arms” (Dansk: Farvel til Våbnene) fra 1929. Han drog derefter til Paris, hvor han arbejdede som korrespondent fra 1921 til 1926.

Hans år i Paris samt venskabet med Fitzgerald kan ses i bogen “A Moveable Feast” (Dansk: Der er ingen ende på Paris), som blev publiceret efter hans død. Hans stil som journalist var meget enkel og dette ses også i hans forfatterskab. Flere af hans artikler er i dag samlet i værket “By-Line: Ernest Hemingway” fra 1967 og denne stil er inspireret af Tjekhov og Stein (Stein befandt sig i øvrigt også i Paris på dette tidspunkt) og hans gennembrud kom for alvor med novellerne i “In Our Time”, som blev udgivet i 1925 (Dansk: I vor tid). En af hans bedst kendte romaner i dag er “The Sun Also Rises” fra 1926 (Dansk: Og solen går sin gang), hvor han behandlede den såkaldte “lost generation”, som også Fitzgerald arbejdede med. Dette begreb dækker over de unge mænd som vendte hjem fra krigen, men som ikke vidste hvordan de skulle håndtere hjemkomsten – mange af disse fik alkoholproblemer og lignende.

Selv blev han senere hen stamgæst på “La Bodeguita del Medio” i Cuba og han bragte ofte sine vener herind for at byde på barens specialitet. Det var i 1940’erne at han opholdt sig mest på Cuba og dette var efter et ophold som krigskorrespondent i den spanske borgerkrig (dog fik han skrevet en bog efter denne krig, den succesrige “For Whom the Bell Tolls” fra 1940 (Dansk: Hvem ringer klokkerne for?). På Cuba fik han også inspiration og dette kan ses i hans sidste roman “The Old Man and the Sea” (Dansk: Den gamle mand og havet) fra 1952. Alt i alt er mange af hans romaner blevet filmatiseret og han modtog Pulitzer prisen i 1953 samt Nobelprisen i litteratur i det efterfølgende med begrundelsen:

“for his mastery of the art of narrative, most recently demonstrated in The Old Man and the Sea, and for the influence that he has exerted on contemporary style”.

Kilde: Denstoredanske.dk samt nobelprize.org

Læs mere her.

Bibliografi

1923  Three Stories & Ten Poems (prosa) *

1925  I vor tid (noveller) 

1926  Lys og mørk latter

1926  Og solen går sin gang

1927  Mænd uden kvinder (noveller) 

1929  Farvel til våbnene

1930  Ingenting til vinderen (noveller) 

1932  Døden kommer om eftermiddagen (essay) 

1935  Afrikas grønne bjerge (rejsebeskrivelse) 

1937  At have og ikke have

1938  Kilimanjaros Sne (noveller) 

1938  Noveller (noveller) 

1938  The Fifth Column and the First Forty-nine Stories (noveller) *

1939  The Fifth Column (skuespil) *

1940  Hvem ringer klokkerne for?

1950  Over floden – ind i skovene

1952  Den gamle mand og havet

1964  Der er ingen ende på Paris

1985  Farlig sommer

2009  Der er ingen ende på Paris (revideret udgave)

 

  *) Ikke udgivet på dansk

 

Farlig sommer af Ernest Hemingway

af e-laeserend. 11. februar 2019
Hvis man elsker tyrefægtning og er kender af alle begreberne omkring denne ”kampsport”, er det lige BOGEN. Hvis ikke, kan det gøre ondt at læse den, men alligevel har Hemingway her skrevet en vedkommende og til tider spændende roman, som beskriver såvel det varierende spanske landskab, den spanske mad- og vinkultur, det spanske folk som […]

Der er ingen ende på Paris af Ernest Hemingway

af MartinHandbergd. 13. november 2016
Der er ingen ende på Paris: Dette er romanen for den litterært interesserede type, som ganske gerne vil stille skarpt på forfattergerningen og suge til sig af information omkring det at skrive. Det er en smagfuld fordybelse, Lindhardt og Ringhof her stiller frem. Det er Hemingway, der er forfatteren bag. Han skriver erindringer fra sit […]

Den gamle mand og havet af Ernest Hemingway

af newyorkcitygirld. 7. juni 2013
En ældre mand ved navn Santiago ernærer sig som fisker. Han er gammel og furet og sejler hver dag ud i Golfstrømmen for at fange til dagen og vejen. Desværre for Santiago har han ikke fanget en ærlig fisk i hele 84 dage, og det har medført at de andre fiskere ser skævt til ham […]

Der er ingen ende på Paris af Ernest Hemingway

af newyorkcitygirld. 6. juni 2013
At Ernest Hemingway var en stor forfatter kan der ikke herske tvivl om, og når man læser “Der er ingen ende på Paris” forstår man hvorfor Hemingway vandt Nobelprisen i litteratur i 1954. Mellem 1921 og 1926 boede Hemingway med sin familie i Paris, og det var her han levede nogle af de lykkeligste år […]

Hvem ringer klokkerne for af Ernest Hemingway

af platond. 6. juni 2008
Ernest Hemingways roman, “Hvem ringer klokkerne for?”, har en del træk til fælles med hans roman om 1. Verdenskrig, “Farvel til våbnene”, men scenen er her flyttet til Spanien og den spanske borgerkrig i 1930’erne. Kampen mellem republikanere og fascister er baggrunden for en intens skildring af menneskeskæbner og kærlighed i en umulig og farefyldt […]

Den gamle mand og havet af Ernest Hemingway

af Anne Storgaard Larsend. 6. juni 2007
For hver gang man vender et blad i denne bog, vælter en ram duft af saltvand ud, og man kan høre havfuglene skrige. Man er til stede; jeg sad også i den lille jolle med den gamle mand og så ud på det blikstille vand, hvor man kunne se “en stor ø af Sargassotang, der […]