NYESTE
Født:
Italien

Elena Ferrante

Ferrante er en italiensk forfatter til et halvt dusin romaner.

Kritikerne har rost hende for hendes kraft som forfatter, og for hendes skrivestil.

Der er mange spekulationer om hvem Ferrante i virkeligheden er. Det er blevet foreslået, at Ferrante er et synonym for en etalberet forfatter, som f.eks. Domenico Starnone. I en artikel for The New Yorker påpegede James Wood at Elena Ferrante i korrespondance med journalister, hævder at være mor, og dermed antyder at Ferrante er en kvinde.

Bibliografi

1992  Besværende kærlighed

2002  Forladte dage

2003  Frantumaglia

2006  Dukken der blev væk

2007  Stranden om natten

2011  Min geniale veninde

2012  Historien om et nyt navn

2013  Dem der flygter og dem der bliver

2014  Det forsvundne barn

 

 

 

Forladte dage af Elena Ferrante

af Christian Møgeltoftd. 3. december 2018
“Uelskede kvinder mister deres øjnes lys, uelskede kvinder dør levende.” Sådan sagde Olgas mor om La Poverella, Staklen, en napolitansk kvinde, hvis mand forlod hende tilbage i Olgas barndom. Og nu står Olga i præcis samme situation. Hendes mand gennem 15 år har forladt hende og børnene til fordel for en langt yngre kvinde. Olgas øjne mister […]

Besværende kærlighed af Elena Ferrante

af Christian Møgeltoftd. 3. december 2018
“Barndommen er et væv af løgne som fortsætter i datid,” tænker Delia, da det i en alder af 40 år endelig går op for hende, hvilken kvinde hendes mor havde været. Inden moren Amalia helt uforståeligt drukner sig som 63-årig, ringer hun flere gange til Delia og udslynger byger af obskøniteter i en tilstand af […]

Frantumaglia af Elena Ferrante

af Christian Møgeltoftd. 5. september 2018
Vi er mange, der mener, at den hemmelighedsfulde forfatter Elena Ferrantes Napolitetralogi om de to veninder Elena og Lilas udvikling og rivalisering er ikonisk litteratur, der vil blive stående som noget af det bedste fiktion skrevet i det 21. århundrede. Det samme gælder romanen “Dukken der blev væk”. For os hardcore fans er “Frantumaglia” uomgængelig. […]

Dukken der blev væk af Elena Ferrante

af Christian Møgeltoftd. 27. april 2017
Når man engang ser tilbage på litteraturen i starten af det 21. århundrede, vil Elena Ferrante være blandt de navne, der stadig huskes. Hendes kvindeportrætter, hendes miljøskildringer, hendes flydende uanstrengte skrivestil er i en klasse for sig selv. Før den fænomenale Napoli-kvartet udkom i hjemlandet “Dukken der blev væk”, hvor mange af de nu kendte […]

Det forsvundne barn af Elena Ferrante

af Christian Møgeltoftd. 28. september 2016
Slutningen på Elena Ferrantes formidable Napoli-kvartet er dybt tilfredsstillende. Med en mesterlig gestus bringes vi tilbage til indledningen næsten 2000 sider tidligere, til dengang de to småpiger Elena og Lila mistede deres dukker i en mørk kælderskakt. “Det forsvundne barn” foregår godt 30 år senere. Elena og Lila føder hver en pige med ugers mellemrum. […]

Dem der flygter og dem der bliver af Elena Ferrante

af Christian Møgeltoftd. 27. oktober 2015
Tredje del af Elena Ferrantes 4-bindsværk, “Dem der flygter og dem der bliver”, om de napolitanske veninder Elena og Lila er om muligt bedre end de to første. Ferrante skriver skræmmende godt; eller snarere hypnotisk. Forfatterinden er verdensberømt – og anonym. Ingen ved, hvem hun i virkeligheden er. Hendes hovedperson har samme fornavn, men er […]