NYESTE

Einar Már Gudmundsson

Einar Már Gudmundsson er født og bor i Island.

I 1995 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for “Universets engle”. “Ridderne af den runde trappe”, “Vingeslag i tagrenden” og “Regndråbernes epilog” er udgivet samlet som “Reykjavik-triologien”.

Læs mere her.

Bibliografi

1980  Er nokkur í kórónafötum hér inni (Er der nogen herinde, som har Kronehabit på) (digte) *

1980  Sendisveinninn er einmana (Bybudet er ensomt) (digte) *

1981  Frankensteins kup (digte i dansk udvalg) 

1981  Róbinson Krúsó snýr aftur (Robinson Crusoe vender tilbage) (digte) *

1982  Ridderne af den runde trappe

1983  Vingeslag i tagrenden

1986  Regndråbernes epilog

1988  Leitin ad dýregardinum (Hvor er den zoologiske have?) (noveller) *

1990  Røde dage

1991  Klettur í hafi (digte) *

1992  Fólkið í steininum (billedbog) *

1993  Hundakexið (billedbog) *

1993  Universets engle

1995  Í auga óreidunnar (digte) *

1996  Orkanens øje (digte i dansk udvalg) 

1997  Fodspor på himlen

1998  Reykjavik-trilogien

2000  Drømme på jorden

2001  Måske er posten sulten (noveller) 

2003  Navnløse veje

2004  Beatlemanifestet

2004  Ræk mig nordlysene. Digte i udvalg 1980-1995 (dansk udvalg) 

2008  Sindets tremmer

2015  Hundedage

 

  *) Ikke udgivet på dansk

 

Røde dage af Einar Már Guðmundsson

af Jens Markvardsend. 9. april 2018
Den unge Ragnhild har fået fniller af at sidde i landsbyens barndomshjem og se dagene glide forbi. Hun har storbyen på nethinden, og tager bussen til Reykjavik, hvor der ifølge hende mor kun hersker uhæmmet anarki. Den naive pige kommer dog ikke helt uskadt fra mødet med storbyens svindlere, new age-healere, ægteskabs- og arbejdsformidlere og […]

Regndråbernes epilog af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 23. februar 2018
Vinden, den kære vind ‘den pifter og fløjter, svinger breddegraderne over sit hoved som basstrenge og blæser fra alle retninger på samme tid’. I Reykjavik er uvejret sat ind, akkompagneret af lyn og en torden der er så skraldende, at den resonerer helt ind i de nybyggede højhuses stålskeletter. Helt ned i den stålgarage hvor […]

Vingeslag i tagrenden af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 7. februar 2018
’Vingeslag’ følger begivenhederne i tiden omkring en påstået islandsk duedille i 60’erne. Drengen Johan dukker op igen, han var fortæller i ’Ridderne af den runde trappe’ og den rolle har han også her, om end han umærkeligt forsvinder, i takt med at historien skrider frem. Hvis læseren er en smule vågen vil man opdage at […]

Ridderne af den runde trappe af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 11. januar 2018
I 1981 krydsede Gudmundsson kløften fra digtene til romandebuten, der starter med endnu en kløft: allerede i bogens anden sætning hamrer fortælleren, den 8-årige  Johan, sin fars kløfthammer ned i panden på kammeraten Oli. Og med denne traumatiske hændelse springer fortælleren formodentlig også over den kløft der bringer ham fra en 8-årigs sproglige begrebsverden til […]

Frankensteins kup af Einar Már Guðmundsson

af Jens Markvardsend. 7. januar 2018
Prosasamlingen udkom første gang i 1981, og ved udgivelsen af boksen med forfatterens samlede værker i 2017, fås med denne udgave alle Gudmundssons tidligste ‘digte’ på dansk. De er samlet fra de tre islandske udgivelser, er nokkur i Kóronafötum hér inni?, Sendisveinninn er einmana og Róbinson Krúsó snýr aftur. Forfatteren selv henviste, da jeg mødte […]

På sporet af den zoologiske have af Einar Már Gudmundsson

af newyorkcitygirld. 20. september 2017
I 2016 valgte forlaget Lindhardt og Ringhof at genudgive Einar Már Gudmundssons samlede værker – denne gang samlet i en boks så læserne kunne købe alle bøger samlet. Det valgte denne læser og anmelder at gøre selvom jeg faktisk allerede havde flere af forfatterens bøger stående hjemme på bogreolen. Der var dog flere af forfatterens […]