NYESTE

Einar Már Gudmundsson

Einar Már Gudmundsson er født og bor i Island.

I 1995 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for “Universets engle”. “Ridderne af den runde trappe”, “Vingeslag i tagrenden” og “Regndråbernes epilog” er udgivet samlet som “Reykjavik-triologien”.

Læs mere her.

Bibliografi

1980  Er nokkur í kórónafötum hér inni (Er der nogen herinde, som har Kronehabit på) (digte) *

1980  Sendisveinninn er einmana (Bybudet er ensomt) (digte) *

1981  Frankensteins kup (digte i dansk udvalg) 

1981  Róbinson Krúsó snýr aftur (Robinson Crusoe vender tilbage) (digte) *

1982  Ridderne af den runde trappe

1983  Vingeslag i tagrenden

1986  Regndråbernes epilog

1988  Leitin ad dýregardinum (Hvor er den zoologiske have?) (noveller) *

1990  Røde dage

1991  Klettur í hafi (digte) *

1992  Fólkið í steininum (billedbog) *

1993  Hundakexið (billedbog) *

1993  Universets engle

1995  Í auga óreidunnar (digte) *

1996  Orkanens øje (digte i dansk udvalg) 

1997  Fodspor på himlen

1998  Reykjavik-trilogien

2000  Drømme på jorden

2001  Måske er posten sulten (noveller) 

2003  Navnløse veje

2004  Beatlemanifestet

2004  Ræk mig nordlysene. Digte i udvalg 1980-1995 (dansk udvalg) 

2007  Jeg skyder genvej forbi døden

2008  Sindets tremmer

2013  Islands konger

2015  Hundedage

2018  Pasfotos

 

  *) Ikke udgivet på dansk

 

Sindets tremmer af Einar Már Guðmundsson

af Jens Markvardsend. 30. september 2019
I de sidste år af sin tid som aktiv alkoholiker modtager Einar Már Gudmundsson et langt håndskrevet brev fra sin navnebror Einar Thor, der sidder i statsfængslet Litla-Hraun for salg af narkotika. I første omgang pirres Gudmundssons nysgerrighed, men han får aldrig svaret på brevet. Først år senere, til et AA-møde, finder han ud af, […]

Måske er posten sulten af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 4. maj 2019
I 38 små godbidder, – korte tekster fra Reykjavik, demonstrerer forfatteren Gudmundsson, at han ikke kun mestrer digte og romaner, men også er suveræn når det kommer til noveller. Via forskellige fortællere, mest mandlige midaldrende bysbørn, oplever vi et nutidigt Reykjavik, hvor Gudmundsson vender virkeligheden let på vrangen og samtidig pointerer at virkeligheden altid overgår […]

Islandske konger af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 13. februar 2019
Den latter der lever i et rum efter et godt selskab, – det er den latter der ligger og summer under Gudmundssons islandske saga om kongerne fra den fiktive fiskerby Tangavik. Sagaen bygger videre på Gudmundssons harme over de islandske ekspansionsvikinger, der ribbede landet for dets finanser, både op til og sandelig også efter krakket […]

Bankstræde nr 0 af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 7. august 2018
Gudmundsson retter atter sin skarpe pen mod finanskrisen og ekspansionsvikingerne, der slap fra deres frås uden straf. Vi er nu to år efter ’Hvidbogen’, og der har været folkeafstemning foranlediget af den islandske præsident, hvor befolkningen fik lov at afgøre om de mente at regningen for finansfyrsternes overdrevne jetsetliv burde væltes over på befolkningen. Selvfølgelig […]

Hvidbogen af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 18. juni 2018
Da vikingerne sejlede ud for at tage nyt land, lod de to pæle – højsædestøtterne, flyde til de tog land og der bosatte man sig. Gudmundssons “Hvidbogen” er ikke en højsædestøtte, men en skamstøtte. En vred mands skamstøtte over finanskrakket i ’08. Et oprigtigt forsøg på at råbe sine landsmænd op og få dem til […]

Fodspor på himlen af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 8. maj 2018
Den poetiske islænding fortæller her en slægtshistorie over tre generationer,og får samtidig skildrer Islands skift fra fisker- til industrisamfund. Historien starter i slutningen af 1800-tallet hvor farmor Gudny og farfar Olaf tvinges ind i en fugtig kælder med deres stærkt voksende børneflok. Om vinteren pifter vinden gennem de utætte vinduer, mens vandet står flere centimeter […]