NYESTE

Einar Már Gudmundsson

Einar Már Gudmundsson er født og bor i Island.

I 1995 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for “Universets engle”. “Ridderne af den runde trappe”, “Vingeslag i tagrenden” og “Regndråbernes epilog” er udgivet samlet som “Reykjavik-triologien”.

Læs mere her.

Bibliografi

1980  Er nokkur í kórónafötum hér inni (Er der nogen herinde, som har Kronehabit på) (digte) *

1980  Sendisveinninn er einmana (Bybudet er ensomt) (digte) *

1981  Frankensteins kup (digte i dansk udvalg) 

1981  Róbinson Krúsó snýr aftur (Robinson Crusoe vender tilbage) (digte) *

1982  Ridderne af den runde trappe

1983  Vingeslag i tagrenden

1986  Regndråbernes epilog

1988  Leitin ad dýregardinum (Hvor er den zoologiske have?) (noveller) *

1990  Røde dage

1991  Klettur í hafi (digte) *

1992  Fólkið í steininum (billedbog) *

1993  Hundakexið (billedbog) *

1993  Universets engle

1995  Í auga óreidunnar (digte) *

1996  Orkanens øje (digte i dansk udvalg) 

1997  Fodspor på himlen

1998  Reykjavik-trilogien

2000  Drømme på jorden

2001  Måske er posten sulten (noveller) 

2003  Navnløse veje

2004  Beatlemanifestet

2004  Ræk mig nordlysene. Digte i udvalg 1980-1995 (dansk udvalg) 

2007  Jeg skyder genvej forbi døden

2008  Sindets tremmer

2013  Islands konger

2015  Hundedage

2018  Pasfotos

2019  Til rette vedkommende

 

  *) Ikke udgivet på dansk

 

Pasfotos af Einar Már Guðmundsson

af Jens Markvardsend. 9. juni 2020
Forfatterens alter ego Halli beretter om sin dannelsesrejse som ung islænding i 1970’ernes Europa. Sammen med vennen Jonni planlægger de to at sejle til Norge for at tjene nok penge til at kunne rejse rundt i Europa sommeren over. Opholdet i Norge bliver et længere stop, hvor Halli og Jonni arbejder med at bryde tunneller […]

Betragtninger over fortællekunsten : poetik af Einar Már Guðmundsson

af Jens Markvardsend. 14. maj 2020
Med afsæt i en kort fabel om ordet der drog ud på landevejen, hvor det mødte en flodhest, der kunne flyve, tager Einar Már Gudmundsson æventyret under vingerne, og drager sammen med læseren på en rejse med ordene i grænselandet mellem realisme og fantasi. Og stiller spørgsmålet om hvad der kom først, og hvad forskellen […]

Til rette vedkommende af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 28. oktober 2019
‘Jeg taler med fuglen og fuglene eller også taler jeg ikke med dem. De er komplet ligeglade.’ Med sin fjerde digtsamling tager Gudmundsson læseren med på en rejse gennem naturen, gennem kærligheden, religion, døden, livet og smækker samfundet en skalde med sin vanlige milde humor. Kan ske at den aldrende Gudmundsson har fået et mere […]

Til rette vedkommende af Einar Már Gudmundsson

af newyorkcitygirld. 28. oktober 2019
Einar Már Gudmundsson er ifølge denne anmelder en litterær stjerne. Modtager af Nordisk Råds Litteraturpris for roman ”Universets engle”, der også er blevet filmatiseret, forfatter til en lang række romaner om jævne menneskers tilværelse på Island og desuden ophavsmand til flere digtsamlinger og novellesamlinger. For ganske nyligt udkom seneste skud på stammen. Denne gang en […]

Sindets tremmer af Einar Már Guðmundsson

af Jens Markvardsend. 30. september 2019
I de sidste år af sin tid som aktiv alkoholiker modtager Einar Már Gudmundsson et langt håndskrevet brev fra sin navnebror Einar Thor, der sidder i statsfængslet Litla-Hraun for salg af narkotika. I første omgang pirres Gudmundssons nysgerrighed, men han får aldrig svaret på brevet. Først år senere, til et AA-møde, finder han ud af, […]

Måske er posten sulten af Einar Már Gudmundsson

af Jens Markvardsend. 4. maj 2019
I 38 små godbidder, – korte tekster fra Reykjavik, demonstrerer forfatteren Gudmundsson, at han ikke kun mestrer digte og romaner, men også er suveræn når det kommer til noveller. Via forskellige fortællere, mest mandlige midaldrende bysbørn, oplever vi et nutidigt Reykjavik, hvor Gudmundsson vender virkeligheden let på vrangen og samtidig pointerer at virkeligheden altid overgår […]