NYESTE
Født:
1816, England

Charlotte Brontë

Født i Thornton, Yorkshire, England. Opvokset i Haworth. Død i Haworth 1855.

“Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell” fra 1846 var pseudonymer for Charlotte, Emily Jane and Anne Brontë. Mistede tidligt sin mor og Charlotte selv blev en form for moder for sine yngre søskende. Hendes roman “Jane Eyre” blev meget populær blandt læserne og hun udgav denne bog under sit pseudonym. Blev gift i 1854, men døde desværre allerede året efter.

Informationer: Verdenslitteraturen – Hvem-skrev-hvad af Politikens Litteratur Håndbøger

Læs mere her.

Bibliografi

1846  Poems by Currer, Ellis and Acton Bell (digte) *

1847  Jane Eyre

1849  Shirley

1853  Villette

1857  Professoren

 

*) Ikke udgivet på dansk

 

 

Jane Eyre af Charlotte Brontë

af guggid. 18. september 2015
Jane Eyre er den victorianske askepot-historie om den forældreløse forladte pige, der kommer til at bo hos den onde stedmor for at blive pint og plaget af hende forkælede unger – siden kommer hun (heldigvis) på kostskole for forældreløse piger, hvor hun blomstrer op i kraft af sin intelligens og godhed. Hun ansættes som guvernante […]

Villette af Charlotte Brontë

af avnond. 22. august 2010
For ikke så længe siden blev Inger Hedstrøms ‘Lærerinden fra Villette’ anmeldt her på Bogrummet, det mindede mig om den egentlige ‘Villette’ og gav mig lyst til at genlæse den. Det er en bog som minder meget om Jane Eyre, men den er bedre med en historie der er mere troværdig og hænger bedre sammen. […]

Jane Eyre af Charlotte Brontë

af Christina Andersend. 24. juli 2005
“Jane Eyre” er en vidunderlig fortælling om den fattige og forældreløse Jane Eyre, der må igennem mange urimeligheder, men som også møder den store, vidunderlige kærlighed. “Jane Eyre” er utvivlsomt en af de bedste bøger, jeg får læst. Historien foregår i England i midten af 1800-tallet. Da Jane Eyres forældre dør, kommer hun i pleje […]