NYESTE
Født:
1812-1870, England

Charles Dickens

Charles John Huffam Dickens blev født i Landport, Portsmouth og døde i Gadshille, Rochester, England.

Indtil han var 10 år havde han en lykkelig barndom, men familien flyttede til London og livet blev hårdt. Som 12-årig måtte han i arbejde og da faderen igen kom til penge, fik sønnen sig en uddannelse. I starten skrev han under pseudonymet “Boz”, og allerede fra 1835 påbegyndte han skitser til et værk, som året efter blev udgivet under titlen “Sketches by Boz”.

Han var en del af et projekt, hvor han skulle hjælpe karikatur-tegnere med teksten til deres tegninger og han endte med at udgive værket “Pickwick Klubben” i perioden 1837-39. Få år efter så “Oliver Twist” dagens lys og begge værker var en bragende succes. Han udgav også tidsskrifter selv og var blandt andet i USA for at oplæse sine værker.

Kilde: Verdenslitteraturen – Hvem-skrev-hvad af Politikens Litteratur Håndbøger

Læs  mere på Litteratursiden.dk

Bibliografi

1836  Pickwick-klubben
1838  Oliver Twist
1839  Nicholas Nickleby
1841  Barnaby Rudge
1841  Nelly og hendes bedstefar
1843  Et juleeventyr
1844  Martin Chuzzlewit
1847  Dombey og søn
1850  David Copperfield
1853  Bleak House
1854  Strenge tider
1857  Lille Dorrit
1859  En fortælling om to byer
1861  Store forventninger
1865  Vor fælles ven
1870  Mysteriet Edwin Drood

 

A Christmas Carol af Charles Dickens

af Camilla Henningsend. 11. december 2016
En dejlig julefortælling med et fantastisk budskab. Historien handler om Scrooge, en gammel og bitter mand, der hverken har meget tilovers for julen, han hader den nærmest, eller for andre mennesker. Han gider kun sit eget selskab og emmer af grådighed og egoisme. Nogle dage før jul får han besøg af sin partners spøgelse, der […]

Oliver Twist af Charles Dickens

af Helle Hd. 7. januar 2008
“Det forekom mig, at hvis man skildrede en samling forbrydere, som virkelig eksisterede – hvis man afmalede dem i hele deres menneskeligt forkrøblede elendighed, i al deres tilværelses nedværdigende usselhed, hvis man viste dem, som de virkelig var, luskende sig frem gennem livet ad de smudsigste stier, hvor den store, sorte, gyselige galge lukker for […]

Et juleeventyr af Charles Dickens

af Christina Andersen Reynd. 30. december 2003
“Et juleeventyr” er for børn og barnlige sjæle. Vi taler her om en fortælling holdt i sort og hvidt, hvor de gode har røde kinder, og de onde stjæler fra døde mennesker. Hvis H.C. Andersen læste “Et juleeventyr” på den anden side af Nordsøen, rynkede han så på næsen over de manglende nuancer i persontegningerne, […]

David Copperfield af Charles Dickens

af Anne-Cathrine Auned. 23. september 2001
Før man går i gang med “David Copperfield”, kan man måske godt have sine tvivl om, hvorvidt man overlever de 891 tætskrevne sider, denne klassiker består af. Men til min store overraskelse syntes jeg ved endt læsning, at der godt lige måtte have været bare 50 sider til. Ja, så god er den faktisk. Den […]