NYESTE
Født:
1939, Israel

Amos Oz

Født i Jerusalem, Israel. Bor i Arrad, Israel.
Har en universitetsgrad i literatur.
Skriver også essays.

Bibliografi

1965  Artsot ha-tan (noveller) *

1966  Makom aher*

1968  Min Michael

1971  Ad mavet and Ahavah mé uheret (fortællinger) *

1973  La-ga`at ba-mayim, la-ga`at ba-ruah*

1976  Har ha- ‘etsah ha-ra ‘ah (noveller) *

1978  Soumchi (ungdomsbog) *

1982  Menuhah nekhonah*

1987  Den sorte kasse

1989  At kende en kvinde

1991  Al tagidi laila*

1991  Den tredje tilstand

1995  En panter i kælderen

1999  Oto ha-yam*

2005  En fortælling om kærlighed og mørke (selvbiografisk roman)

2009  Scener fra en landsby (noveller)

2014  Mellem venner (noveller)

2017  Judas

 

Judas af Amos Oz

af Christian Møgeltoftd. 25. februar 2018
“Den handicappede gamle mand med sine spidsfindigheder og skriftsteder og kvinden, som var dobbelt så gammel som ham selv, fremstod denne aften som to fangevogtere, der havde forhekset ham.” Men unge Shmuel er nu glad for sit midlertidige logi i det forfaldne gamle hus hos Gershom Wald og dennes svigerinde, den 45-årige attraktive og noget […]

Soumchi af Amos Oz

af newyorkcitygirld. 15. oktober 2016
Den israelske forfatter Amos Oz er måske bedst kendt for mammutværket ”En fortælling om kærlighed og mørke” (udgivet i Danmark i 2005), der fik strålende anmeldelser i stort set alle medier. Selv har jeg kun stiftet bekendtskab med to af forfatterens novellesamlinger, og da jeg syntes vældig godt om forfatterens korte fortællinger virkede det derfor […]

Mellem venner af Amos Oz

af newyorkcitygirld. 18. maj 2016
Den israelske forfatter Amos Oz slog for alvor igennem i Danmark med romanen ”En fortælling om kærlighed og mørke”, men forfatteren har også skrevet flere glimrende novellesamlinger, der er værd at bruge sine kræfter på. ”Mellem venner” er en novellesamling, der indeholder 8 noveller, der alle foregår i den israelske kibbutz Yekhat i 1950´erne, altså […]

Mellem venner af Amos Oz

af Christian Møgeltoftd. 9. april 2015
Forfatteren Amos Oz er en af tidens vigtigste og mest markante stemmer. Han er det moderne Israels samvittighed og har bl.a. kritiseret landets brutale fremfærd over for palæstinenserne med dette mindeværdige bonmot: “For en mand med en stor hammer ligner alle problemer søm.” Oz er også tidligere idealistisk kibbutznik. Med “Mellem venner” får vi otte […]

Scener fra en landsby af Amos Oz

af Christian Møgeltoftd. 23. september 2011
‘I alle mennesker … gemmer sig det barn, der engang har været. Hos nogle kan man se, at barnet stadig lever, mens andre bærer rundt på et dødt barn.’ “Scener fra en landsby” er nok en bagatel i forhold til den fabelagtige slægtskrønike “En fortælling om kærlighed og mørke”, men Amos Oz har selv i […]

Scener fra en landsby af Amos Oz

af newyorkcitygirld. 29. juli 2011
“Scener fra en landsby” foregår i landsbyen Tel Ilan i nutidens Israel. Landsbyen er befolket af meget forskellige mennesker, hvis liv man som læser følger i korte kapitler. Arieh Zelnik er blevet forladt af sin kone, og overvejer at sælge huset, som han bebor sammen med sin gamle mor. Gili Steiner er læge og venter […]