NYESTE
Født:
1931, Canada

Alice Munro

Alice Ann Munro, født Laidlaw, blev født i Wingham, Ontario, Canada.

Debuterede i 1968 med novellesamlingen “Dance of the Happy Shades”. Det er noveller hun er bedst kendt for at skrive og hun har blandt andet erindringen som tema i samlingen “Fried of my youth” fra 1990 (dansk: Min ungdoms veninde).

Modtog Nobels litteraturpris i 2013, og fik den med denne grund:

“master of the contemporary short story”

Kilder: Denstoredanske.dk samt Nobelprize.org

Læs mere her.

Bibliografi

1968  Dance of the Happy Shades (noveller) *

1971  Pigeliv & Kvindeliv

1974  Something I’ve Been Meaning to Tell You (noveller) *

1978  Hvem tror du egentlig, du er? (noveller) 

1982  The Moons of Jupiter (noveller) *

1986  Forunderlig er kærligheden (noveller) 

1990  Min ungdoms veninde (noveller) 

1994  Offentlige hemmeligheder (noveller) 

1996  Selected Stories (noveller) *

1998  En god kvindes kærlighed (noveller) 

2001  Fjendskab, venskab, ægteskab (noveller) 

2004  Væk (noveller) 

2009  For meget lykke (noveller) 

2013  Livet (noveller) 

 

  *) Ikke udgivet på dansk

 

Pigeliv og kvindeliv af Alice Munro

af Nanna Pedersend. 1. september 2017
Pigeliv og kvindeliv handler om Del Jordan, som bor i et lillebysamfund i Canada. Bogen skildrer Dels modning fra ung pige til kvinde.  Denne skildring sker ved punktnedslag i de afgørende begivenheder i hendes liv: en onkels død, de første seksuelle erfaringer, den første kærlighed, de første skriverier. Alice Munro er mest kendt for hendes […]

Tiggerpigen – Fortællinger om Flo og Rose af Alice Munro

af Christian Møgeltoftd. 17. februar 2017
Præstens hånd bevæger sig op ad Roses lår. Den unge pige væmmes: “Hun tænkte på kød: kødklumper, lyserøde tryner, fede tunger, stumpe fingre, der alle sammen var på vej, travede og krøb og hang og gnubbede og ledte efter nydelser.” Er manden, der sidder ved siden af hende i toget overhovedet præst? Roses simple, sensationslystne […]

Offentlige hemmeligheder af Alice Munro

af Christian Møgeltoftd. 17. september 2014
Alice Munro efterlader dig med to muligheder. Enten kan du lide hende. Eller også elsker du hende. Sympatien er der med det samme. Og for mange bliver kærlighed hurtigt den dominerende følelse! Store ord i september – men nobelpristageren Munro er også en helt særlig dame. Om hvor mange forfattere kan du sige, at du […]

Livet af Alice Munro

af Christian Møgeltoftd. 25. juni 2014
Der er så mange bøger her i livet, man skal nå at læse, at de fleste kun får én chance. Selv de virkeligt gode. Alice Munros noveller er en strålende undtagelse. Jeg glæder mig allerede til at blive lidt ældre og starte forfra på de foreløbigt tre samlinger, der står på reolen. “Livet”, som udkom […]

For meget lykke af Alice Munro

af Christian Møgeltoftd. 21. juni 2013
Alice Munro er en af tidens store novelleforfattere. En fortælling fra Munros kompetente, stilsikre hånd er en garanti for et helstøbt og originalt univers befolket af ægte mennesker anbragt i situationer, der er besynderligt dragende i deres uprætentiøse, hverdagsagtige regi. Dramaet er lavmælt, ja, og desto mere medrivende. “For meget lykke” lever til fulde op […]

Fjendskab, venskab, ægteskab af Alice Munro

af Christian Møgeltoftd. 22. januar 2012
Novellen er en svær genre, som få mestrer til fulde. Alice Munro er blandt dem. Kunsten er med hurtige rids at etablere et komplet univers, plot og tredimensionelle personer, der er lige så tilfredsstillende for læseren, som når forfattere bruger en hel roman til samme formål. For Munro er dét ingen kunst. I titelnovellen “Fjendskab, […]